Mult așteptata dezbatere prezidențială din Statele Unite are loc marți, 10 septembrie (miercuri, 11 septembrie, ora României, n. red.), între democrata Kamala Harris și republicanul Donald Trump.
Evenimentul, primul de acest tip din campania electorală de peste Ocean, va fi difuzat de televiziunea americană ABC, la ora locală 21:00 (miercuri, ora 04:00, ora României, n. red.).
Dezbaterea a fost, până nu demult, marcată de incertitudine: pe de o parte, reticența Kamalei Harris de a apărea în fața presei (deși a făcut-o între timp), pe de altă parte nemulțumirea lui Trump în ceea ce privește ABC, el acuzând postul de televiziune că ar fi părtinitor.
Prezentatorul şi editorul şef al emisiunii „World News Tonight”, David Muir, şi prezentatoarea ABC News Live „Prime”, Linsey Davis, vor fi moderatori.
Atât Harris, cât şi Trump au acceptat regulile dezbaterii, care includ faptul că microfoanele lor vor fi închise atunci când timpul aparţine celuilalt candidat.
Este de așteptat ca moderatorii ABC News să le adreseze celor doi candidați întrebări serioase despre reducerile de taxe și afacerile externe.
Dar, în general, telespectatorii se concentrează pe detalii, pe acele momente în care un candidat îi dă o replică bună celuilalt, îl deranjează pe adversar sau, din contră, se încurcă, este prins „pe picior greșit” sau este mai reținut.
Acesta este, probabil, motivul pentru care un consilier al lui Trump i-a declarat jurnalistei BBC Katty Kay că fostul președinte nu și-a petrecut ultimele zile perfecționându-și propunerile politice.
În schimb, el a „reglat fin partea teatrală a spectacolului său”. „Dacă există un lucru pe care Trump îl înțelege bine, este publicul de televiziune”, notează Kay.
De asemenea, republicanul a fost deja de șase ori pe scena unei dezbateri prezidențiale.
Pentru Kamala Harris, asta ridică o problemă. Acesta este debutul ei la un astfel de eveniment. Nu a avut prea mult timp pentru repetiții și este greu să devină o oratoare de clasă mondială în doar câteva săptămâni.
Spre deosebire de adversarul ei, Kamala Harris și-a petrecut săptămâna trecută închisă într-un hotel din Pennsylvania, citind cărți referitoare la politică, dar echipa ei de campanie a încercat să o pregătească pentru „bătălia” televizată de marți seara.
Mai mult, echipa lui Harris a construit o scenă de televiziune, complet echipată, cu un podium de dezbatere și iluminare adecvată.
Consilierii săi joacă rolul lui Trump (se spune că unul dintre ei chiar se îmbracă cu haine similare celor purtate de republican). Toate acestea în încercarea de a o face pe Harris să se simtă în largul ei în fața „teatrului” lui Trump. De asemenea, membrii echipei au vizionat ore întregi de videoclipuri din dezbaterile lui Trump, pentru a vedea care tactici funcționează împotriva acestuia și care nu, mai arată sursa citată.
Întrucât publicul american știe mult mai multe despre Trump decât despre Harris, miza dezbaterii pare mai mare pentru aceasta din urmă.
BBC notează că Harris ar putea încerca să câștige dezbaterea printr-o abordare relativ simplă: să îl facă mai degrabă pe Trump să o piardă. Ea și-ar putea propune să îl determine pe republican să își arate „adevărata față”. Echipa democratei speră că, dacă Trump se va purta nepotrivit, așa cum a făcut-o într-o dezbatere din 2020 împotriva lui Joe Biden, el va fi „taxat” de public.
Un consilier i-a declarat jurnalistei Katty Kay că Harris ar putea folosi cuvinte precum „vechi” (idei vechi, poveste veche) și „mic” (gândire mică, convingeri mici) ca o modalitate de a-l deranja pe Trump. Aceasta pentru că republicanul este conștient că este candidatul mai în vârstă, iar referirile la dimensiuni par să-l enerveze.
Cu toate acestea, va fi destul de dificil pentru Harris să îl facă pe Trump să o întrerupă în mod grosolan, aceasta pentru că microfoanele candidaților vor fi dezactivate atunci când nu le va veni rândul să vorbească.
Kamala Harris și Donald Trump sunt la egalitate în sondajele privind intenția de vot, în ultimele săptămâni ale campaniei, potrivit unui sondaj la nivel național realizat de The New York Times.
Totuși, se pare că balanța înclină ușor către Trump, el fiind preferat de 48% din respondenți, în timp ce Harris ar fi votată de 47% dintre aceștia.
Diferența este una foarte mică, aceasta fiind mult sub marja de eroare a sondajului (3%), ceea ce înseamnă că oricare dintre candidați poate câștiga alegerile din 5 noiembrie, arată Reuters. Citește mai mult…
Sursa foto: Profimedia